Türkiye Diyanet Vakfı 22. Olağan Genel Kurulu, genel kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

13.5.2017

TDV Konferans Salonu’nda yapılan 22. Olağan Genel Kurul, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Genel Kurulun açılış konuşmasını Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez yaptı.

Başkan Görmez, vakfa emek veren, kuruluşunda görev alan ve her kademesinde hizmette bulunanlara teşekkür ederken, ahirete intikal edenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara da sıhhat ve afiyet diledi.

“Diyanet Vakfı, milletimizin en büyük emaneti”

Genel kurulların vakfın istikametine önemli katkılar sunan toplantılar olduğunu vurgulayan Görmez, TDV’nin olağan genel kurulunun hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın 42 yıllık hayır köprüsü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Görmez, şöyle konuştu:

“Bu vakfı hem milletimizin hem sizlerin en büyük emaneti olarak kabul ettik. Nasıl daha iyi daha iyi noktalara taşıyabiliriz düşüncesi içinde olduk. Diyanet’te ve Türkiye Diyanet Vakfı’ndaki sistemli çalışmaları sürdürerek her hafta bir araya gelerek, coğrafyamızın, İslam aleminin ve herkesin Türkiye’ye umut bağladığı bu dönemde daha iyi yerlere vakfımızı nasıl taşırız düşüncesi içinde olduk.”

Şubeler ve iştiraklerin yeniden yapılandırıldığını vurgulayan Görmez, “Elhamdülillah güzel mesafeler aldık. Öncelikle şubelerimizi, müftülükler bünyesinde bir temsilcilik olmaktan çıkarıp, müftümüzün başkanlığında, şehrin merkezlerinde, hayırseverlerin de içinde yer aldığı, işlerin profesyonel yönetildiği şubelere dönüştürdük. İllerde ve nüfusu 100 binin üstünde olan ilçelerde şube personelleri görevlendirdik. Şubelerimizi, kültür hizmetlerinin verildiği merkezlere dönüştürdük” dedi.

“Şimdi Yaraları Sarma Zamanı” kampanyası ile milletimizin bütün cömertliği ile Türkiye Diyanet Vakfı’na yardımlarını ulaştırdığını vurgulayan Görmez, “Doğu ve Güneydoğu’da terörden zarar gören ve yıkılan camilerimizi onardık, hizmete açtık. Evlerinden koparılan bütün vatandaşlarımıza milletimizin hayır elini uzattık” diye konuştu.

“Halep'te İnsanlık Ölmesin” kampanyasına milletimizin 150 milyondan fazla yardım yaptığını vurgulayan Görmez, “Orada yardımlarımız devam ediyor. Günlük sıcak ve ekmek yardımının yanı sıra gıda ve giyim yardımından, sağlık alanındaki hizmetlere kadar birçok yardımı Azez, El Bab, Cerablus, İdlib ve Halep bölgelerindeki Suriyeli kardeşlerimize ulaştırdık. Burada yıkılan camileri onardık” dedi.

“Türkiye’de eğitim gören her bir çocuğumuz iftihar vesilemiz”

Türkiye Diyanet Vakfı olarak eğitim hizmetlerine büyük önem verdiklerini ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

“Uluslararası İlahiyat Programı ve Uluslararası İmam Hatip Liselerimiz, sayıları gittikçe çoğalan niteliği artan bir konuma geldi. Türkiye’de eğitim gören her bir çocuğumuz iftihar vesilemiz. Uluslararası İHL’de 100 ‘ü aşkın ülkeden gelip Türkiye’de eğitim gören öğrencilerimiz var.  Sadece Tayland'dan 48 öğrencimiz okuyor. Türkiye Diyanet Vakfı, Arakan kamplarına giren tek sivil toplum kuruluşu oldu. Sadece gıda yardımı yapmadık. Arakanlı öğrencilere burs vererek milletimizin yardımlarını ulaştırıyoruz. Pakistan'da 3 bin 500 Arakanlı öğrenciye eğitim desteği veriyoruz. Türkiye’de de üniversitede okuyan öğrencilerimizin kalması için yurtlar inşa ediyoruz. Her üniversitenin ve ilahiyat fakültesinin olduğu yerde vakfımızın bir yurdunun olmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Hediyem Kur’an Olsun” projesini önemsediklerini, “hiçbir Müslüman Kur’ansız kalmasın” diyerek yola çıktıklarını vurgulayan Görmez, Kur’an meallerinin 22 dile çevrildiğini kaydetti.

Ülkelere mabet kimliği kazandıracak, büyük camiler inşa ettiklerini vurgulayan Görmez, “Kırgızistan Bişkek, Arnavutluk Tiran ve KKTC Lefkoşa’da Kocatepe ve büyüklüğünde camiler inşa ediyoruz. Cibuti ve Gana'da camilerimizin yapımı devam ediyor. Amerika'da yaptığımız cami ve merkezimiz bütün dünyaya hitap eden, ABD'nin her yerinden insanların gelerek nefes aldığı ziyaretgâha dönüştü” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Genel Kurul Divan Başkanlığı’na YÖK üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın oy birliğiyle seçildi.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, genel kurul üyelerini vakfın faaliyetleri konusunda bilgilendirdi.

Faaliyet Raporu ve Denetim Raporu’nun okunması ve müzakeresinin ardından her iki rapor da oybirliği ile ibra edildi.

Genel Kurulda İsmail Palakoğlu, Doç. Dr. Mustafa Sarıbıyık, Dr. Hüseyin Kayapınar Türkiye Diyanet Vakfının mütevelli heyet üyeliğine seçildi.

Türkiye Diyanet Vakfı 22. Olağan Genel Kurulunda, yeni Mütevelli Heyeti ve Denetim Kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu:

MÜTEVELLİ HEYETİ

1. Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ