Kocaeli İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Kocaeli Şubesi tarafından düzenlenen ‘İyilik Buluşmaları’ Kocaeli Antikkapı Restaruant’ta gerçekleştirildi.

18.5.2017

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılan çalışmaların anlatıldığı programa Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu,  İstanbul İl Müftüsü ve Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Şube Başkanı Hasan Kamil Yılmaz, TDV Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda ‘Vakıf Medeniyeti ve Türkiye Diyanet Vakfı’ konulu bir konuşma gerçekleştiren İstanbul İl Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, vakıf anlayışının geçmişten bugüne milletimize emanet olarak gelmiş köklü bir anlayış olduğunu kaydetti.

Vakıfların iyilik ve hayır yolunda bir anlayışın temsilcisi olduğunu belirten Yılmaz, ‘Hiç şüphesiz bizim milletimizin bize öğrettiği en yüce değerlerden birisidir vakıf. 2001 yılında yaşanan ekonomik krizde Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de büyük bir sosyal yara açılacağı ve bunun bir kaosa neden olacağı düşünülmüş, ancak krizin sonucu olarak ülkemizde böyle bir ortam olmayınca neden böyle olmadı diyerek bir araştırma yapılması kararı alınmış. Yapılan araştırma sonucunda iki önemli etkenin milletimizi bu kaos ortamından koruduğu ortaya çıkmış. Bunlardan ilki Türkiye’deki aile birliğinin çok güçlü olması, ikincisi ise hayır kurumlarının olması beklenen krizin önüne geçtiği. Aile bağlarının güçlülüğü bireyi ekonomik krizden korurken yine bireyin krizden etkilenerek kötü şeyler yaşamasına rağmen ülkemizdeki hayır kuruluşlarının çok olması ve ihtiyaç sahibi bireylerden desteklerini esirgememesi bireylerin kriz sürecinden az etkilenerek geçtiğinin sonucuna varmışlar.’ dedi.

‘Medeniyetimiz Sevgi ve Vakıf Medeniyetidir’

Yılmaz, ‘Bizim medeniyetimiz birinci olarak sevgi medeniyetidir, ikinci olaraksa bir vakıf medeniyetidir. Medeniyetimiz sevgi medeniyetidir çünkü Peygamber Efendimiz (sav) cennetin yolunun sevgiden geçtiğini bizlere bildiriyor. Bizim en önemli değerlerimizden birisi öteki ile olan sevgimiz, merhametimiz ve paylaşımcı özelliğimizdir yani vakfetmek, infak etmektir.’

Türkiye Diyanet Vakfının yapmış olduğu çalışmalarla her geçen gün halkın gündeminde olan bir kurum olduğuna dikkat çeken Yılmaz, TDV’nin dünya çapında bir iyilik hareketi olduğunu belirtti. Yılmaz, ‘Vakfımız kuruluşundan bugününe kadar yaptığı hizmetlerle dünya çapında bir iyilik hareketi olmuş, halkımızın gündeminde yer etmiştir. Bu hareket bir iyilik hareketi olduğu için sivil insanların yapmış olduğu katkılarla büyüyen bir harekettir. 2011 yılında Türkiye Diyanet Vakfına bağışlanan kurban hisse sayısı 30 binlerdeyken bugün bu rakam 200 binleri aştı. Bu halkımızın güveni ile ilgili bir durumdur, milletimiz hayır ehli bir millettir. Bizler milletimizin hayır yolunda yapmış olduğu çalışmalarda onları yönlendirmek ve hayır duygusunun yaygınlaşarak devam etmesini sağlamakla yükümlüyüz’ dedi.

‘Bir gönül seferberliği..’

Bireyin sahip olduklarını paylaşması imani ve insani açıdan bir zenginlik olduğunu ifade eden Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’Türkiye diyanet Vakfı’nın hem tanıtılması hem anlaşılması hem de bu doğrultuda her birinizin bir inanan ve bir insan olarak Vakıf anlayışı içerisinde uzanacak herkese bir gönül seferberliğinde mümkün olan en fazla katkının sağlanması amaçlı bu toplantıda sizlerle birlikte olmaktan bende büyük bir mutluluk duyuyorum. Çok değerli hocalarımızın da ortay koyduğu gibi aslında sahip olmak bir büyük mesuliyet bir büyük sorumluluk almaktır. Sahip olduklarınızın paylaşılması da imani ve insani açıdan bir büyük zorunluluk ve şüphesiz ki en temel buyruktur. Belki de asıl zenginlik paylaşabilmekte ve elindekini vermektedir. Herkesin vermesi gerektiği noktasında mutabık ve ittifak içerinde olduğumuz gibi herkesin ne vereceği konusu da kendisine ait bir mesuliyettir. Sahip olduğumuz kimimizin malıdır, kimimizin ilmidir, kimimizin yeteneğidir, kiminin de mütebessim yüz ifadesidir. Burada mesele verilen metada değil, verme erdemine erebilmek ve onun üzerinde amel etmektir. En hayırlı alış veriş yaşarken Cenab-ı Allah ile böyle bir mukaveleyi de ifa edebilmektir’ dedi.

’42 yıldır ülkemizde ve 7 kıtada insanlığın hizmetinde’

Programda Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin Türkiye Diyanet Vakfı’nın yapmış olduğu çalışmalarla ilgili davetlilere bir sunum gerçekleştirdi.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın ülkemizde bin şubesi ve dünyanın 135 ülkesinde faaliyet gösterdiğini belirten Çetin,  42 yıldır 7 kıtada insanlığın hizmetinde olmak vizyonu ile çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yapılan çalışmaların sürdürülebilir ve hesap verilebilir bir çalışma olmasına önem verdiklerini ifade eden Çetin, Türkiye Diyanet Vakfının sadece kağıt üzerinde değil alanda aktif canlı bir vakıf olduğunu söyledi. Çetin ‘Türkiye Diyanet Vakfı olarak öncelikli meselemiz eğitimdir. Eğitimle geleceği iyilik yolunda yeniden inşaa edebiliriz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı her geçen gün aktifleştirerek devam ettiriyoruz. Uluslararası İlahiyat ve Uluslararası İmam Hatip projelerimizle 6 farklı ilde yer alan koordinatörlüklerimiz marifetiyle dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen öğrencilerimize eğitim imkanı sağlıyoruz. Eğitim imkanı derken sadece burs ve barınma ihtiyacı değil aynı şekilde gençlerimizin  bir vizyon kazanması için de çaba gösteriyoruz’dedi.